.

.
Üç çeşit meslek varmış : mühendislik,doktorluk,bir de hukukçuluk.Ben ressam olmak istiyordum.Babam böyle bir meslek olmadığını söyledi.Prens Paradoks'tan bahsetsem kim bilir ne der? Belki şimdi sizin yanınızda Dorian Gray'lik yaparım bir süre. Sonra beni Lord Henry'liğe terfi ettirirsiniz. Masrafı neyse veririm. Fakat bir sıfatla başlamak istiyorum. Bu çocuk ilerde büyük adam olacak gibi ne olduğu belirsiz bir tanımla değil..

Tutunamayanlar / Oğuz Atay

26 May 2011

Uyuyan Adam






"Keske insan türüne ait olmak, o dayanilmaz ve sagir edici gürültüyü de beraberinde getirmeseydi; keske hayvanlar aleminin cikip asilan o birkac gülünc adimin bedeli, sözcüklerin, büyük tasarilarin, büyük atilimlarin o dinmek bitmeyen hazimsizligi olmasaydi! Yasam denen bu kazan, bu firin, bu izgara, bu milyarca yillik kirksirtma, tembih, coskunluk, bu bitmek bilmeyen baski ortami, bu sonsuz üretme, ezme, yutma, engelleri asma, durmadan ve yeniden baslatma makinesi, senin degersiz varolusunun her gününü, her saatini yönetmek isteyen bir yumusak dehset." (S.30-31)

"Roller hazir, etiketler de. Bebekligindeki oturaktan yasliligindaki tekerlekli sandalyeye varana kadar oturulacak tüm yerler orada durmus siralarini bekliyorlar. Serüvenlerin öyle iyi betimlenmisler ki, en siddetli isyan bile kimsenin kilini kipirdatmayacaktir." (S.31)

"Odan dünyanin merkezi." (S.35)

"Düslerine karsi ne yapabilirsin ki?" (S.73)

"Yalnizligin büyülü cemberini kirmayacaksin. Ötekilerin birbirine yapistigini, birbirine sokuldugunu, birbirine sarildigini görüyorsun. Oysa ben, ölü bakisli, saydam bir hayaletten, külrengi bir cuzzamlidan, coktan toza dönüsmüs bir siluetten, kimsenin yaklasmadigi tutulmus bir yerden baska bir sey degilsin. Olasilik disi karsilasmalarin umuduyla kendini zorluyorsun. Ama deri, bakir, agaz senin icin isildamaya baslamiyorlar ki, isiklar yogunluklarini senin icin azaltmiyorlar ki, sesler senin icin duyulmaz hale gelmiyorlar ki." (S75)

"Mutsuzluk üzerine atilmadi, üstüne cullanmadi; yavasca sizdi, neredeyse tatlilikla sokuldu." (S.76)

"Üc kurusluk siginaklarindan baska, aptalca sabrindan baska, seni her seferinde cikis noktana geri döndüren bir dönemecten baska yardima cagiracagin bir sey yok." (S.77)

"Varolan tek sey yalnizlik, her seferinde er gec karsinda buldugun, dost ya da yikici yalnizlik; onun karsisinda her seferinde yalniz kaliyorsun." (S.78)