.

.
Üç çeşit meslek varmış : mühendislik,doktorluk,bir de hukukçuluk.Ben ressam olmak istiyordum.Babam böyle bir meslek olmadığını söyledi.Prens Paradoks'tan bahsetsem kim bilir ne der? Belki şimdi sizin yanınızda Dorian Gray'lik yaparım bir süre. Sonra beni Lord Henry'liğe terfi ettirirsiniz. Masrafı neyse veririm. Fakat bir sıfatla başlamak istiyorum. Bu çocuk ilerde büyük adam olacak gibi ne olduğu belirsiz bir tanımla değil..

Tutunamayanlar / Oğuz Atay

8 Haz 2011

tıkanma



annecik bir eliyle haritayı direksiyonun üzerine yaydı, diğeriyle pencereyi açtı. direksiyonu dizleriyle kullanıyordu. gözleriyle bir haritaya bir yola baktı.

sonra da haritayı buruşturup pencereden dışarı fırlattı. bunlar olurken aptal çocuk orada öylece oturdu. annecik çocuğa kırmızı günlüğü almasını söyledi.

çocuk günlüğü anneciğe uzatmaya kalkınca annecik ''hayır. ilk sayfayı aç'' dedi. torpido gözünden bir kalem bulmasını ve çabuk olmasını çünkü nehre yaklaştıklarını söyledi.

yol bütün evleri, tarlaları, ağaçları, her şeyi yarıp geçiyordu ve bir dakika sonra otobüsün yanından sonsuza kadar uzanan bir nehrin üzerindeki köprüye geldiler. çabuk ol dedi annecik, nehri çiz.

sanki nehri oğlanın kendisi keşfetmiş gibi, sanki dünyayı daha yeni keşfetmiş gibi yeni bir harita çizmesini istedi annecik. sadece kendisi için bir dünya haritası çizmesini söyledi. kendi özel dünyasının haritasını.

''düyayı sana anlattıkları gibi kabul etmeni istemiyorum'' dedi.

''senin icat etmeni istiyorum. böyle bir yeteneğinin olmasını istiyorum. kendi gerçekliğini yaratabilmen için. kendi kanunlarını koyman için. bunu sana öğretmeyi denemek istiyorum'' dedi.

çocuk kalemi eline almıştı ve annecik nehri deftere çizmesini istedi. nehri ve önümüzdeki dağları çiz, sonra da onlara isim ver, dedi. bildiği kelimelerle değil de, halihazırda başka anlamları olmayan, onun üreteceği yeni kelimelerle isimlendirmesini istedi.kendi sembollerini yaratmasını için.

küçük çocuk, ağzında kalem, kucağında açık duran defter, bir süre düşündü, sonrada hepsini çizdi.

annecik dikiz aynasından çocuğun çizdiği haritaya baktı ve ''mükemmel'' dedi. saatine baktı ve gaza bastı; otobüs hızlandı ve annecik ''şimdi adlarını yaz. yeni haritamıza nehri çiz ve adını yaz. ve hazır ol, yeni isimler verilmesi gereken bir sürü şey daha çıkacak karşımıza'' dedi.

''çünkü öncülük yapılacak tek şey kaldı, o da elle tutulamayanların dünyası; fikirler, hikayeler, müzik ve sanat'' dedi.

''çünkü hiçbir şey hayalindeki kadar güzel olamaz'' dedi.

''çünkü sana hatalarını söylemek için sürekli yanında olamam'' dedi.